In de kijker

Pijn verandert ons natuurlijk bewegingspatroon. Dit veroorzaakt functionele klachten en beperkingen in onze houding én in de manier waarop we onze beweegpatronen opbouwen in onze hersenen: onze interne representatie.

Een gewijzigde interne representatie leidt tot een onderhouden van de klachten. Wanneer we constant pijn hebben, zullen wij onze aandacht mogelijks richten op zaken die pijn kunnen veroorzaken of zelfs verergeren. De manier van kijken en voelen en bewegen wordt beperkt: we geraken té gefocust.

Het heeft dus geen zin om te oefenen als de bestaande manier van bewegen en de interne representatie fout is. Elke oefening zou het ongewenste bewegingspatroon handhaven. Als therapeut/bewegingscoach willen we de verstoorde lichaamsrepresentatie gaan beïnvloeden. We gaan trachten de cirkel van pijn en de lichamelijke reactie hierop te doorbreken en het plezier in bewegen herstellen. Dit doen we aan de hand van ‘DoorvoeldBewegen’.

‘DoorvoeldBewegen’, in het Engels ‘eyescans’ genoemd, is een therapeutische aanpak waarbij de patiënt/hulpvrager met behulp van de therapeut/bewegingscoach gaandeweg een verbeterd oprichtings- en bewegingspatroon aanleert dat natuurlijk aanvoelt, in aandacht en daardoor energiezuinig. Tijdens de raadplegingen worden bewegingsétudes aangeleerd, die nadien thuis verder ingestudeerd worden.

De bewegingsétudes zijn dynamisch van aard, gemakkelijk uit te voeren en vooral leuk om te doen.

Het bewegingsprogramma start met opnieuw leren “panoramisch kijken, voelen en bewegen”. Als je constant focust, word je erg moe. Om een nieuwe manier van bewegen eigen te maken, gaan we  beroep doen op het vermogen van het lichaam en de hersenen zelf om problemen op te lossen. We doen dat door middel van verbale, non-verbale, tactiele en voor-verbeelde beweegopdrachten (“motor imagery” ) tot de beweging  ‘vertrouwd’ aanvoelt. 

Wanneer je als patiënt meer gaat bewegen omdat het terug makkelijker kan, dan willen we dat je daarbij geen onnodige energie verspilt. Hierbij staat het neurologisch correcte gebruik van  je trage spiervezels centraal.


Doelgroep (toon/verberg)


Indien u verdere interesse hebt in deze behandelmethode, neem gerust met ons contact op.

 

Hoe u een afspraak maakt, leest u hier