In de kijker

myofasciale therapie.jpg

Myofasciale therapie of triggerpunttherapie is een methode om via spieren (myogeen) en/of bindweefsel (fasciaal) pijn- of bewegingsklachten te behandelen.

Door verschillende oorzaken kunnen zich kleine verhardingen,  “knopen”, in spieren ontwikkelen: myofasciale triggerpunten.  Een triggerpunt is een zeer drukgevoelig gebied in een spier met een doorsnede van ca ½ - 1 cm.Karakteristieke, tegelijkertijd voorkomende klachten van iemand die last heeft van triggerpunten zijn:


Wat is myofasciale pijnbehandeling?

Van groot belang is een grondige functionele anamnese om de houdings- en bewegingspatronen  van de patiënt die mogelijks een oorzaak of een onderhoudende reden zijn voor de klachten, in kaart te brengen. De behandelend kinesist bespreekt met de patiënt de juiste maatregelen om de oorzakelijke, uitlokkende en bestendigende factoren aan te pakken.

Vervolgens wordt dmv specifieke technieken het of de actieve triggerpoints behandeld.

Van groot belang is ook om de aangedane spieren te stretchen. Daartoe krijgt de patiënt de juiste stretchoefening(en) aangeleerd. Deze dient hij of zijzelf thuis zelfstandig uit te voeren, naar frekwentie en duurtijd in overleg met de behandelend kinesist. 

geert.jpg

Hoe u een afspraak maakt, leest u hier